In het derde seizoen van de Netflix-serie La casa de papel proberen ‘De Professor’ en zijn bende de nationale goudvoorraad van de Banco de España in handen te krijgen. De obstakels die ze daarbij moeten overwinnen, zijn realistischer dan je misschien denkt.

Voor de afloop van de kraak in La casa de papel is het nog even wachten op het vierde en mogelijk vijfde seizoen van de Spaanse serie die ook in Nederland te zien is. In seizoen 3, dat in juli in première ging, was al een groot aantal beveiligingsmaatregelen van de goudkluis in de Banco de España te zien. Tot grote verrassing van veel kijkers waren de meeste van die antidiefstalmaatregelen echt.

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen de fictie en de echte wereld, maar zeker is dat de Spaanse nationale bank niet de enige bank is die dergelijke maatregelen heeft genomen.

Van de militaire basis Fort Knox, waar de Amerikaanse regering het grootste gedeelte van de goud- en dollarreserve heeft opgeslagen, tot de nieuwe goudkluizen in de Zwitserse Alpen: dit zijn de meest ondoordringbare kluizen ter wereld.


Banco de España

In de Netflix-serie moet de bankroversbende een systeem bedenken om de kluis binnen te dringen waar de nationale goudvoorraad ligt opgeslagen. Het probleem is dat de kluis vol water stroomt als er een indringer wordt gedetecteerd, via een kanalensysteem dat in verbinding staat met twee ondergrondse stromen.

Er is wel verschil met de werkelijkheid, maar water speelt inderdaad een belangrijke rol bij de verdediging van de Spaanse kluis, viel onlangs te lezen in een artikel in de Spaanse krant El País.

De ondergrondse stroom die de dicht bij de bank gelegen Cibeles-fontein van water voorziet, zet ook een gracht met ophaalbrug onder water achter een gepantserde deur van 20 ton, 35 meter onder de grond.

Het water uit het zogeheten Canal de las Pascualas kan binnen enkele seconden de toegang tot de goudkluis verhinderen, waardoor je twee gepantserde deuren door moet om binnen te komen. En de eerste daarvan is bovengronds.

Gelukkig heeft de Banco de España nooit echt de gracht om de kluis heen onder water hoeven zetten, terwijl we de bankrovers in de Netflix-serie wel met complete duikuitrusting onder water zagen gaan om bij de goudstaven te kunnen komen.


Zwitserse Alpen

Na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 besloten veel mensen dat ze liever goud op wilden slaan in veilige kluizen, dan hun geld op bankrekeningen te houden. Daardoor heeft een aantal oude en verlaten militaire installaties in de Alpen een grote transformatie doorgemaakt, in volgens Bloomberg een van de grootste opslagplaatsen voor goud in de wereld.

De kluis is een grote bunker en om binnen te komen moet je langs een bewaker met kogelwerend vest en een metalen deur. Eenmaal binnen is er een grote gang die naar een gepantserde deur van enkele tonnen leidt.

De beveiligingsmaatregelen om het dieven onmogelijk te maken toe te slaan bestaan uit stemherkenning, een irisscan, een wachtwoord en sleutels. Waar de kluis precies ligt wil het bedrijf erachter niet bekendmaken. Videoplatform Real Vision mocht er eens kijken, hierboven zie je een beeld van de betonnen gang.


Bank of England

Er ligt voor meer dan 200 miljard euro aan goud onder de grond in Londen. In totaal weegt het 6.256 ton, en het grootste deel ervan ligt opgeslagen in kluizen van de Bank of England. Het Verenigd Koninkrijk beschikt zelf over ruim 300 ton aan goudreserve; de rest wordt voor andere eigenaren bewaard.

Volgens de BBC is op de plekken waar de goudstaven liggen opgeslagen geen enkel geluid te horen en ook helemaal niets te ruiken (mede omdat goud geen geur heeft).

Londen is een van de belangrijkste handelsmarkten ter wereld voor goud. Tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog werden de kluizen als schuilkelders gebruikt door bankmedewerkers.

Waar de huidige kluis precies ligt is geheim, maar om de sluizen die er naartoe leiden te openen zijn drie sleutels van 90 centimeter groot nodig. Maar wat de kluis waarschijnlijk écht ondoordringbaar maakt, is het feit dat er nauwelijks iets bekend is over de beveiligingsmaatregelen.


Fort Knox

In het in de Amerikaanse staat Kentucky gelegen Fort Knox ligt volgens de laatste opgave van Amerikaanse belastingdienst 4.582 ton goud opgeslagen. Op de militaire basis ligt het grootste gedeelte van de Amerikaanse goudvoorraad, maar ook veel andere landen vertrouwen op de veiligheid van Fort Knox.

En dat is niet voor niks, want wie er binnen wil dringen kan maar beter zwaargewapend zijn. De enige die dat tot nu toe heeft geprobeerd is de beroemdste geheim agent aller tijden: 007 in de film Goldfinger.

Uiteraard willen de medewerkers van Fort Knox niks kwijt over de antidiefstalmaatregelen die er zijn genomen. Toch heeft Business Insider enkele jaren geleden wel wat details daarover kunnen publiceren.

Zo zouden er gepantserde toegangsdeuren van 20 ton zijn, een bataljon politie, elektrische hekken, radars, mijnenvelden, bewakingstorens en lasergestuurde machinegweren. Ook zijn er 30.000 militairen op Fort Knox, waardoor het een van de meest beveiligde plekken op aarde is.


De Nederlandsche Bank

In De Nederlandsche Bank (DNB), aan het Frederiksplein in Amsterdam, ligt in vergelijking met bovengenoemde instellingen veel minder goud opgeslagen. Maar de 200 ton die er wel ligt, wordt uiteraard goed beveiligd.

De goudkluis ligt in een bunker 15 meter onder de grond achter een kluisdeur van 60 centimeter dikte met twee cijfercombinatiesloten, schreef de Volkskrant enkele jaren geleden. Niemand bij DNB kent beide cijfercombinaties, ook president Klaas Knot niet.

Het niveau van beveiliging van het gehele DNB-pand is permanent van 'terreurdreiging niveau 4'. Alle bezoekers moeten hun paspoort tonen, worden gefouilleerd en hun bagage, jassen en laptops worden gescand. Ook zijn naast gewone beveiligers altijd bewapende marechaussees aanwezig.

Nederland bezit in totaal 612,5 ton goud. Eenderde daarvan ligt dus in Amsterdam, de rest is verdeeld over New York, Ottawa en Londen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider España


Lees meer over goud: